to ok ja postaram sie wyjechac o 19 a mam 15-20 min drogi do czeladzi , mam nadzieje, ze nie bedzie padać
[O2] Serwis DSG - TOTALNA ŻENADA oraz BIDA z NĘDZĄ
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Właśnie siedzę w serwisie w Zakręcie na przeglądzie po 60kkm.
Umówiłem się na przegląd tydzień wcześniej, wyraźnie zaznaczająć, że w czasie tego przeglądu potrzebny będzie serwis skrzyni DSG, czyli wymiana filtra i oleju w tym urządzeniu.
Również podczas przyjmowania samochodu do serwisu, przypominałem o tym, mimo, że jest to normalna czynność wyszczególniona w książce serwisowej, bo wiem jak to z ASO bywa.
Po około 1,5 godzinie czekania, dowiaduję się, że wszystko ok, tylko jedyną czynnością, której nie wykonają, jest właśnie rzeczony serwis DSG, dlatego, że ASO nie posiada odpowiedniego do tej czynności urządzenia :shock:
OK, umówię się gdzie indziej - dzwoniłem do Polmotu, Wimaru i wszędzie jest to samo (nie obdzwoniłem wszystkich filii, bo już po drugim telefonie mnie zemdliło) :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: :evil:
Zadawałem pytanie, czy dane ASO jest technicznie przygotowane do serwisu DSG, bo chciałbym się właśnie na takowy zgłosić:
-w Wimarze powiedziano mi, że jak najbardziej, oczywiście po szczegółowszych pytaniach okazało, się że urządzenia nie mają i nie wiedzą kiedy będzie
-w Polmocie to już szczyt, bo pan w ogóle nie bardzo wiedział o co chodzi i generalnie "musi rozpoznać temat" :lol:
-w Zakręcie, gdzie jestem - nie wiedzą kiedy takie urządzenie do nich trafi
Cóż, dla mnie jest to jedna wielka kpina i naprawdę żenada, szczerze mówiąć brak mi słów... :?
Prawdopodobnie wyląduję w VW - bo mam bardzo blisko domu, mam nadzieję, że tam będą może wiedzieli o co chodzi, chociaż jestem już po jednym telefonie i na razie dowiedziałem się od miłej pani, że nie może mnie połączyć z doradca serwisowym, bo "jeden jest zajęty, a drugi chyba wyskoczył na miasto", taka jest niestety ta nasza rzeczywistość...
Polecam ASO Skody i innesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Tego się własnie spodziewałem. Jak kupowałem swoją OII w listopadzie 2006 miałem jazdę próbną właśnie DSG i podpytałem delikatnie jak się to im sprzedaje. Sprzedawca z rozbrajającym uśmiechem odpowiedział, że dotychczas sprzedali 2 ( słownie dwie ) sztuki ale i tak będą mieli problem bo nie dostali jeszcze wytycznych w sprawie serwisu tej skrzyni.
Co do serwisu Twojej skrzyni to na 100% zrobią to w Audi ale cena może Cię zabić...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Tego się własnie spodziewałem...
A przez zwyczajne niemoctwo mam załatwioną jeszcze jedną dodatkową wizytę :evil:
Ja już przed kupnem DSG nie liczyłem, że ktoś będzie mi w stanie to naprawić w razie awarii (a już na pewno nie ASO ), ale brak podstawowych (jak sądzę) urządzeń serwisowych, to jest naprawdę dramat, widzę, że tym ludziom jest głupio ale tak właśnie to wygląda :?
BTW: serwis ten zrobią mi w Komecie, wiem, ze mają kiepską opinie (kto jej nie ma), ale człowiek, z którym rozmawiałem, wyglądało, ze zna sie na rzeczy i nie bedzie robił tego po raz pierwszy, nawet znał drobne różnice w tej kwestii między octą a alteą
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 11:53 ]
BTW: "mój" VW (Viva) ma zakaz przyjmowania innych marek, ale urządzenie mają.
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 12:53 ]
uważajcie na to, co zaraz napisze DJ, dla mnie bomba, aż się nie chce wierzyć :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Pawel, na Twoim miejscu zadzwonilbym w poniedzialek do SAP i powiedzial im co o nich mysle.
Nie wiem jak to nazwac, ale zenada to malo powiedziane.
Nie odpuscilbym sprawy. Lacznie z pismem do Czech. :?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaPawel, na Twoim miejscu zadzwonilbym w poniedzialek do SAP i powiedzial im co o nich mysle.
co do informacji pochodzących od djczas'a - bo widzę, że się nie odezwał, ale rozmawialiśmy telefonicznie: otóż, Staszek dzwonił, tylko nie wiem czy do SAP, czy do "swojego" ASO i uzyskał informację, że ZADEN polski serwis Skody NIE POSIADA tego urządzenia i działają w tym zakresie na zasadzie WYPOZYCZANIA tego z centrali w Poznaniu :lol:
Trochę nie chce mi się w to wierzyć, ale jeśli tak jest to :lol:
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 17:04 ]
mnie mówili, że urządzenia są pozamawiane i czekają na ich dostarczenie, przedziwne tutaj było to, że oni nie byli w stanie nawet w przybliżeniu określić kiedy to nastąpi :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 17:06 ]
natomiast w Komecie nie było z tym najmniejszego problemu, mogłem umówić sie już na poniedziałek na 7 am (dla niezorientowanych jest to salon i ASO Seata, który od niedawna, chyba od około roku, ma również autoryzację Skody)
podobna sytuacja jest w Seacie, dzwoniłem do 2 które mam najbliżej - w jednym pan powiedział, że nie robią po prostu takiej usługi (krótko i na temat :kciukgora) a w drugim gość (znowu) po prostu nie wiedział o co chodzi : :haha:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
heh .. to powodzenia jak sie cos w tej skrzyni zjebcy .. oby nie ale jak coś siądzie to laweta i do czech .. masakra. DSG to może kupie ale jak bedzie standardem za 10 lat. na razie nie ma sie co w to pakować. Same problemy od czipa po serwis i pewnie naprawe. :|OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaraczej od początku jestem przygotowany na kupno całego tego gówna.
szkoda, oby skrzynia doczekała trzeciego wlaściciela i 1000000KM przebieguOII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez neck99szkoda, oby skrzynia doczekała trzeciego wlaściciela i 1000000KM przebiegu
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 18:25 ]
Zamieszczone przez neck99pytałes o koszt ? :wink: pewnie z 1/5 samochodusaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaorientowałem się jeszcze przed kupnem jako, że mam świadomość bycia królikiem doświadczalnymOII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez neck99ile ? :szeroki_usmiech ćwiartka octy hehe ?
ja jestem przygotowany psychicznie i fizycznie i wydatek rzędu 10tys PLN przyjmuje jeszcze ze spokojem.
ale ale, ta skrzynia jeszcze działa (NA RAZIE ) tfu tfu!
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 18:34 ]
przy ewentualnej wymianie (odpukać oczywiscie) warto pomyslec tez moze o jakims zamienniku, Maicroft kiedyś wspominał o jakimś "pancernym" DSG przenoszącym do 600Nm i nie ukrywam, ze to by mnie interesowałosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkoda[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 17:06 ]
natomiast w Komecie nie było z tym najmniejszego problemu, mogłem umówić sie już na poniedziałek na 7 am (dla niezorientowanych jest to salon i ASO Seata, który od niedawna, chyba od około roku, ma również autoryzację Skody)
Ja miałem dokładnie tę samą sytuację, i wylądowałem w Komecie.
Ogólnie żenada, napisałem na ten temat do Skody Polska. Na razie napisali że zapytali Auto Wimar jak to było...Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SpiderBo w Komecie ćwiczyli na mnie 2 tygodnie temu :lol:
powiedz ile trwa sam serwis DSG bo podobno długo a ja musze teraz jakoś zorganizować sobie ten czwartek :evil:
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 20:31 ]
Zamieszczone przez Spidernapisałem na ten temat do Skody Polska
może i ja do nich jednak sie odezwę.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Jak już się wzięli za maszynę to trwało to chyba z 2 godziny, może nawet trochę dłużej. Podglądałem trochę to nieźle tam się bawili, łącznie z tym że jeden człowiek siedział w środku samochodu, samochód na podnośniku, a on "jechał", inny w tym czasie coś obserwował na jakimś urządzeniu.
Użyłem formularza na stronie Skody.Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SpiderBez przesady. O ile pamiętam to około 750-800 złotych.
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 07 17:39 ]
przy okazji możesz zerknąć, zobaczymy, czy każdego kasują tak samosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz